Linecký koláč s jahodovým džemom

Autor: Zuzana Kučíková | 16.4.2013 o 11:12 | (upravené 16.4.2013 o 15:14) Karma článku: 6,93 | Prečítané:  1621x

Po dlhej dobe končne naozaj jarné nedeľné poobedie, chcelo to jednoducý koláč ku kávičke. Linecký bol ten správny pre tento moment.

 

 

DSC07634.jpg

 

Na koláč potrebujeme:

 

20 gkg masla

25 dkg hladkej múky

citrónovú kôru z jedného citrónu

12 dkg mix mandlí, vlašských alieskových orechov

3 žĺtky

kypriaci prášok do pečiva

1 vajce na potretie

domáci jahodový džem

DSC07604.jpg

DSC07581.jpg

Začneme pomletím orechov, je na Vás či na to použijete robot, mlynček, alebo ich posekáte. Na dosku nasypeme múku, cuok, pridáme maslo, citrónovú kôru, orechy, žĺtky a na špičku noža kypriaci prášok. Zo všetkých ingrediencií rukami vpracujeme cesto, ktoré zabalíme do sáčku a necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.

DSC07611.jpg

DSC07618.jpg

Odpočinuté cesto rozvaľkáme asi na 4 mm hrubý plát. Teraz prichádza tá horšia časť. Preniesť cesto do vymastenej formy, keďže je veľmi krehké. Mne sa to samozrejme nepodarilo na jeden krát a potrhalo sa to, ale vo forme sa to dá upraviť. Takže veľa trpezlivosti pri plátaní dier :). Zbytok cesta si odložte na neskôr. Toto celé natrieme vyšľahaným vajíčkom a džemom podľa chuti.

DSC07626.jpg

Zo zbytku cesta vyrobíme mriežku, postup je opäť na Vašej fantázii, ktorú potrieme vajíčkom a dáme piecť. V pôvodnom recepte je 200 stupňov 20-25 min., ale mne sa začal pripekať, preto odporúčam 180 stupňov, keď je cesto  zlaté a kuchyňa voňavá, je to hotové.

DSC07631.jpg

DSC07662.jpg

DSC07635.jpg

Prajem dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?